Bitki çayı içerken sağlığınızı riske atmayın: Kurutma oranına dikkat!
Yozgat’ta Kış Çaylarına Talep Artıyor
Yozgat’ta aktarlık yapan Yakup Yılmaz, havaların soğuk olmasından dolayı kış çaylarına olan talebin arttığını belirtti. C vitamini zengini ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi ürünleri müşterilere önerdiğini dile getiren Yılmaz, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin daha fazla tercih edildiğini söyledi.
Yılmaz, adaçayı, ıhlamur, altın otu, ebegümeci, karanfil gibi birçok karışık kış çayı çeşidinin bulunduğunu ve hastalık türüne göre önerilen bitkilerin değişebileceğini vurguladı. Boğaz ağrısı yaşayanlara ebegümeci ve adaçayı kombinasyonunu önerdiklerini belirterek, bu karışımın boğaz iltihabına iyi geldiğini belirtti. Güçlü öksürük şikayeti olanlara ise ayva yaprağını tavsiye ettiklerini kaydeden Yılmaz, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için ise ıhlamur ve kuşburnu önerdiklerini ifade etti.
“Bitkileri Fazla Kullanmak Doğru Değil”
Her bitkinin dozunda kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, bitkilerin aşırı tüketilmesi durumunda sindirim problemleri yaşanabileceğini söyledi. Ölçülü ve belirli periyotlarda kullanmanın önemine işaret eden Yılmaz, örneğin bir hafta kullanıldıktan sonra vücudun dinlendirilmesi gerektiğini belirtti.
“Ihlamurun Kilosu 2 Bin Lira”
Bitki çaylarının küçük paketler ya da kilo olarak satıldığını aktaran Yılmaz, çok kurutulmamış bitki çaylarının tüketilmesini önererek, “Ihlamurun kilosu 2 bin lira, kuşburnunun kilosu 200 lira, paketli kış çayları ise 90 ile 60 lira arasında değişiyor” dedi. Geçmişte yaşanan yangınlar nedeniyle ıhlamur ağaçlarının da zarar gördüğünü ve piyasada ıhlamur bulmanın zorlaştığını belirten Yılmaz, fiyatların astronomik şekilde arttığını ve vatandaşların az miktarda almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.