Eurovision’da ülkelerini geçmişte temsil eden sanatçılar çağrı: İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını istediler

Eurovision Şarkı Yarışması Katılımcılarından İsrail’e Tepki

Eurovision Şarkı Yarışması’na geçmişte katılan 70’i aşkın şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı, İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını talep etti.

Aralarında 2009 yılında Türkiye’yi Eurovision’da temsil eden Hadise Açıkgöz’ün de bulunduğu farklı ülkelerden 70’ten fazla eski yarışmacı, İsrail’in yarışmadan çıkarılması talebini Avrupa Yayın Birliğine (EBU) ileten mektuba imza attı.

İngiltere merkezli Filistin için Sanatçılar Grubu’nun paylaştığı mektupta, imzacılar, yarışmanın parçası olan İsrailli yayın kuruluşu KAN’ın “Gazze’deki soykırımın işbirlikçisi olduğu” gerekçesiyle üyelikten çıkarılmasını talep etti.

“Müziğin birleştirici gücüne inanıyoruz” denilen mektupta müziğin insanlığa karşı işlenen suçları temizlemede kullanılmasından duyulan rahatsızlık ifade edildi.

Mektupta, “Geçen yıl İsrail’in Gazze’de canlı yayında soykırım yaparken EBU tarafından yarışmasına izin verilmesi karşısında şok olduk. Sonuçları felaket oldu” değerlendirmesi yer aldı.

‘Sessizlik bir seçenek değildir’

EBU’nun, geçen yıl İsrail’e karşı tepki gösteren sanatçılara baskı yaparken İsrailli katılımcı ve delegasyon üyelerini ağırlamasına yönelik eleştirilerin yer aldığı mektupta, Eurovision 2024’ün tarihteki en politize ve kaotik yarışma olduğu ifade edildi.

Dünyada otoriter rejimler ve aşırı sağın yükseldiği bir ortamda sanatçıların seslerini yükseltmesi gerektiği belirtilen mektupta, şu ifadeler yer aldı:

“Sessizlik bir seçenek değildir. Bu nedenle EBU’nun İsrail’in soykırımdaki işbirliğine son vermek için birleşiyoruz. EBU, İsrail’in kendisini temsil etmesine müsaade ederek işlediği suçları aklıyor ve bunları normalleştiriyor. EBU, 2022’de Rusya’yı yarışmadan çıkararak yaptırım gücünün olduğunu gösterdi. İsrail’e karşı bu çifte standartlı tutumu kabul etmiyoruz. Bu yılın yarışmacılarıyla dayanışma içindeyiz ve EBU’nun sorumluluk almaktan kaçınmasını kınıyoruz.”

Aralarında şarkıcı, müzisyen ve söz yazarlarının da bulunduğu imzacılar, Eurovision’un daha fazla itibarsızlaştırılmaması için tüm EBU üyelerinin harekete geçmesini istedi.

Related Posts

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz kimdir?

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, daha önce siyasi liderlik görevinde bulunmayan bir isim. Peki sıra dışı kariyeriyle dikkat çeken Friedrich Merz kimdir?

İmamoğlu’nun avukatı duyurdu: Veritabanından diplomayı sildiler yüksek lisansı unuttular!

Görevden alınan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploması veritabanından silinirken avukatı Mehmet Pehlivan’dan dikkat çeken açıklama geldi.

Markete giden 20 milyon kişinin bilgileri çalındı: Raflar bomboş kaldı

İngiltere’nin en büyük perakende zincirlerinden Co-Op, siber saldırıya uğradı. 20 milyon müşterinin kişisel verileri ele geçirilirken, ülke genelindeki mağazalarda raflar bomboş kaldı.

İspanya’dan Gazze için 500 milyon avroluk yardım fonu

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Gazze’deki insan hakları ihlallerinin ve olası savaş suçlarının araştırılması için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne 500 milyon avroluk ek fon sağlanacağını kaydetti.

ABD-Almanya arasında şok kriz! Trump yönetimi Almanya’daki Türk düşmanı Nazi partisine sahip çıktı

AfD’nin Almanya’da anayasayı korumakla sorumlu iç istihbarat servisi tarafından aşırı sağcı ilan edilmesine sert tepki gösteren ABD, Türk ve yabancı düşmanlığıyla bilinen Nazi zihniyetli partiyi sahiplendi. AfD liderleri Alice Weidel ve Tino …

“O mahur beste çalar Müjgan’la ben ağlaşırız”

İzmirli şair Attila İlhan’ın unutulmaz şiiri Mahur Beste, derin bir acının ve kaybın yansımasıdır. Şiirin hikayesi, İlhan’ın 6 Mayıs 1972 sabahı, Karşıyaka’daki evinde antika radyosundan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiğini öğrenmesiyle başlar.