O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Otoimmün Hastalığı Olan Bireylerde Ruh Sağlığı Sorunları Daha Sık Görülüyor!

BMJ Mental Health dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere genelinde yaklaşık 1,5 milyon kişi incelendi ve aralarından yaklaşık 38 bini romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve sedef hastalığı gibi otoimmün bir rahatsızlık taşıyordu.

Elde edilen verilere göre, otoimmün hastalığı olan bireylerin depresyon, anksiyete ya da bipolar bozukluğa yakalanma olasılığı diğer bireylere göre neredeyse iki kat daha fazla. Bu kişilerin yüzde 29’u hayatlarının bir döneminde en az bir ruh sağlığı bozukluğu teşhisi almışken, otoimmün hastalığı olmayan bireylerde bu oran yüzde 18’de kalmıştır.

Kadınlarda Risk Daha Yüksek

Araştırma, otoimmün rahatsızlığı olan bireylerin ebeveynlerinde de ruh sağlığı bozukluğu öyküsünün daha yaygın olduğunu göstermektedir. Cinsiyet farkı da önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Otoimmün hastalığı olan kadınların yüzde 32’si ruh sağlığı sorunları yaşarken, bu oran erkeklerde yüzde 21’de kalmıştır. Uzmanlara göre bu farklılık; hormonlar, kromozomal yapı ve bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir.

Edinburgh Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Dr. Daniel Smith’e göre, araştırma ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki güçlü bağlantıya ışık tutmaktadır. Smith, psikiyatrik bozuklukların sadece beyine özgü olmadığını ve tüm bedeni etkileyen hastalıklar olduğunu belirtmektedir.

Araştırma bazı sınırlamalara işaret etmektedir. Katılımcıların yüzde 57’si kadın, yüzde 90’ı ise beyaz bireylerden oluşmaktadır. Ancak yine de araştırmacılar, otoimmün hastalığı olan bireylerde, özellikle kadınlarda, ruh sağlığı taramalarının yapılmasını ve erken müdahale edilmesini önermektedir. Smith, “Onları anlamak istiyorsak, tüm vücut perspektifinden bakmalıyız” diyerek bütünsel bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yapmaktadır. 

Related Posts

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün