Çarşamba Pidesi’nde Coğrafi İşaret Denetimi Tamamlandı

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi Denetimden Geçti

Samsun’un Çarşamba ilçesine özgü tescilli lezzetlerden biri olan ‘Çarşamba pidesi’ için 2024 yılı coğrafi işaret denetimi başarıyla tamamlandı. Üretici firmaların üretim süreçlerinin tescil şartnamesine uygunluğu yerinde ziyaretlerle kontrol edildi.

Çarşamba Ticaret Borsası tarafından 21 Mart 2018 tarihinde tescillenen ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınan Çarşamba pidesi, ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde üretim kriterlerine uygunluğu denetlendi. İlçede coğrafi işaretli Çarşamba pidesi üretimi yapan altı firma, denetim ekipleri tarafından incelendi. Yapılan kontrollerde işletmelerin geleneksel yöntemlere ve yerel ürün kullanımına uygun hareket ettiği belirlendi. Ayrıca denetim ekibi üretilen pideleri tatarak kalite kontrolünde bulundu.

“Çarşamba’nın Kültürel Mirası”

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yıl da denetimin şartnameye uygun şekilde yapıldığını belirtti. Yılmaz, “Coğrafi işarete sahip Çarşamba pidesi, ilçemizin kültürel değerleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöresel ürüne sahip çıkılmalı ve değeri korunmalıdır. Çarşamba pidesinin en belirgin özelliklerinden biri, pişirme tekniği ve damak tadına hitap etmesidir. Çarşamba pidesi diğerlerinden farklı olarak yumuşak ve yaygın bir yapıya sahiptir. Üretiminde kullanılan un, kıyma, tereyağı, soğan ve maya gibi malzemeler diğer pidelerden farklıdır, bu da onu ayrıcalıklı kılar. Bu yöntemler sayesinde Çarşamba pidesi bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Her yıl düzenli olarak yapılan denetimlerle, Çarşamba pidesinin geleneksel lezzetinin korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.

Denetim ekibinde, Çarşamba Ticaret Borsası personelleri Oğuzhan Kılınç, Hümeyra Arı ve Elif İrem Gökmen, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi Müdürü Reyhan Arslan, Çarşambalılar Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Gümüş ve Genel Sekreter Serpil Yılmaz, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi Uğur Gencer, Çarşamba Belediyesi görevlisi Onur Öztürk ve Çarşamba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel yer almaktaydı. – SAMSUN

Related Posts

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

Yahoo, Chrome’a talip oldu

Yahoo, Chrome web tarayıcısına talip olduğunu açıkladı. Özel sermaye şirketi Apollo Global Management tarafından desteklenen Yahoo Inc., mahkemenin Google’ın Chrome web tarayıcısını elden çıkarmasını zorunlu kılarsa teklif vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir