Çin Tuzu Kullanımı Halk Sağlığını Tehdit Ediyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çin tuzunun gıdalarda kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Gürer, monosodyum glutamat adıyla bilinen maddenin farklı ürünlerde kullanılmasına dikkat çekerek, bu maddenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.
Gürer, Pakistan’ın bu maddeyi yasakladığını, Hindistan’ın çocukların tükettiği hazır gıdalarda yasakladığını ve Avrupa Birliği’nin hazır gıdalarda bu maddenin oranını yüzde 1’in altında tutmak için katı kurallar getirdiğini belirtti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu maddenin etikette belirtilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.
Çin tuzunun sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini, aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, migren, çarpıntı, yorgunluk gibi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Gürer, Türkiye’de ise bu maddenin hala kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekti.
“Çin Tuzunun Halk Sağlığı Üzerindeki Etkileri Yeterince Araştırılmıyor”
Gürer, Çin tuzunun bağımlılık potansiyeline sahip olduğuna ve beyin gelişimi ile dikkat eksiklikleri gibi sorunlara yol açabileceğine işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’na bu konuda soru önergesi verdiğini belirtti. Türkiye’de obezite oranının yüksek olduğu bir dönemde bu maddenin kullanımının yeterince araştırılıp araştırılmadığını sorgulayan Gürer, halk sağlığı için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını merak ettiğini dile getirdi.
“GDO’lu Ürünlerin Kontrolü Daha Titiz Olmalı”
Gürer, Türkiye’de gıda ithalatının artmasıyla birlikte ürünlerin GDO içeriğinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye’de GDO’lu ürün satışının yasak olmasına rağmen yem satışının serbest olduğunu hatırlattı. Ülkeye gelen ürünlerin içeriğinin daha detaylı ve titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, bu konuda bilimsel çalışmaların yapılmasının önemine dikkat çekti.