Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesi ve sarılık

Diş etlerinde sarılık fark edildiğinde çekilme durumu yaşanabilir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmelerinin genellikle diş taşlarından kaynaklandığını belirtti. Diş taşı birikimi ile diş eti itilmesi meydana gelir. Ağız içinde bulunan kas bağlantıları da bu duruma sebep olabilir, çünkü bazen dişe yakın yerden bağlanarak dudak hareketleriyle diş etinin çekilmesine yol açabilir. Bu durumlarda frenektomi işlemi yapılarak kas bağlantısının alındığını ifade eden Güler, tırnak, kalem, anahtarlık gibi ürünleri ağıza sıkıştırma veya agresif diş fırçalama gibi alışkanlıkların da diş eti çekilmesine sebep olabileceğini ekledi. Diş normalde daha beyaz köktür, sarı renkli ise sarılık belirtisi olabilir ve bu durumda diş eti çekilmesi olabilir.

Diş eti çekilmesi ve kemik kaybı

Diş etinin yalnızca kendisinin çekilmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti ile kemik arasında her zaman belli bir mesafe bulunduğunu ifade etti. Bu nedenle, diş eti çekildiğinde kemik de erime göstermektedir. Kemikte bir erime olduğunda dişin kökünü tutan alveoller etkilenir ve diş sallanmaya başlar, zamanla çekilme ihtiyacı ortaya çıkabilir. Ayrıca, diş eti çekilmeleri olan dişlerde kök yüzeyi açıkta kaldığı için temizlenmesi zordur ve yemek artıklarının birikmesine yol açabilir. Bu durum, diş çürüklerinin oluşmasına neden olabilir.

Diş eti tedavisi ve önleme

Diş taşı birikimine bağlı diş eti çekilmelerinin altı ayda bir diş temizliği ile önlenebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ayrıca, frenulum veya bireysel ağız sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanan diş eti çekilmelerinin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Diş etinin eski konumuna getirilmesi her hastada uygulanamayabilir, ancak uygun durumlarda cerrahi müdahale ile diş etinin eski haline getirilebileceğini vurguladı.

Related Posts

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün