Şehir Hastanelerine Milyarlar Harcanmaya Devam Ediyor: Vatandaş Beklerken Müteahhitler Kazanıyor
İktidarın “Kamunun cebinden bir kuruş çıkmayacak” diye duyurduğu Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında şehir hastanelerine ödenen miktarlar artarak devam ediyor. Vatandaşlar hastane randevuları için uzun süre beklerken, müteahhitler büyük kazançlar elde ediyor. Örneğin, MR, endoskopi, tomografi gibi tetkikler için vatandaşlar en az bir yıl sonrasına randevu alabiliyor; ancak şehir hastaneleri müteahhitlere bu yılın ilk 6 ayı için 52 milyar ödeme yapacak.
‘100 MİLYAR TL’Yİ AŞACAK’
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, SÖZCÜ gazetesine yaptığı açıklamada, Hazine’nin şehir hastaneleri için yılın ilk 6 ayında kira ve hizmet bedeli olarak 52 milyar 183 milyon TL ödeyeceğini belirtti.
Geçmiş Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2023 bütçe konuşmasını hatırlatan Kara, 2023’te planlanan 46 milyar TL’lik kira ve hizmet bedelinin 2025’in ilk 6 ayında aşıldığını ve yıl sonunda 100 milyar TL’yi geçeceğini söyledi. Kara, “Kamu Özel İşbirliği projeleri için devletin cebinden para çıkmayacağı vaadiyle yapılan harcamalar, milletin üzerinde büyük bir yük oluşturdu. Son 2.5 yılda ödenen tutar 194 milyar TL’yi aştı. 2024 yılı sonunda Kamu Özel İşbirliği kapsamında 18 şehir hastanesi varken, 2026 ve 2027’de bu projelere bütçeden sırasıyla 115 milyar TL ve 121 milyar TL akmaya devam edecek” dedi.
Nermin Yıldırım Kara
Yabancı Şirketler Şehir Hastanelerinde Ortaklık Yapıyor
Şehir hastanelerini inşa eden şirketler arasında iktidarın favorileri olan Rönesans Holding, DİA Holding, Akfen İnşaat, IC Içtaş İnşaat gibi şirketler bulunuyor.
Örnek olarak 5 hastaneyi inşa eden Rönesans Holding, 2021’de “Rönesans Sağlık Yatırımları AŞ tarafından 2015 yılında kurulan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı AŞ” şirketindeki hisselerini Danimarkalı ISS Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ’ye devretti. Holding, bu durumu bir satış olarak değil, işletme konusunda yabancı ortaklarla işbirliği yapıldığını belirterek açıkladı.