Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Türkiye Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mayıs ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu verilere göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalışla 3,1 milyon ton olarak kaydedildi. Ocak-Mayıs döneminde ise üretim yüzde 1,4 azalarak 15,4 milyon ton seviyesine geriledi.

Nihai mamul tüketimi ise mayısta bir önceki yıla göre yüzde 1,1 artarak 3,4 milyon tona ulaştı. Yılın ilk beş ayında nihai mamul tüketimi ise yüzde 4,7 düşüşle 15,5 milyon tona geriledi.

Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi

Mayısta çelik ürünleri ihracatı miktar olarak bir önceki yıla göre yüzde 21,1 artarak 1,4 milyon ton, değer olarak ise yüzde 9,2 artarak 922,8 milyon dolar oldu. Ocak-Mayıs döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18 artış göstererek 6,3 milyon ton, değer bazında ise yüzde 7,9 artarak 4,3 milyar dolara yükseldi.

Çelik ürünleri ithalatı ise mayısta geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 24,6 artışla 1,9 milyon ton, değer olarak ise yüzde 0,1 azalışla 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar olarak yüzde 6 artarak 7,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 5,1 azalarak 5,3 milyar dolara ulaştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı ocak-mayıs döneminde yüzde 71’den yüzde 80,7’ye yükseldi.

“İhracat Pazarlarının Canlandırılması Önem Arz Ediyor”

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’a göre, Türkiye mayıs ayında dünya çelik sektörüne kıyasla daha az bir küçülme gösterdi. Üretimdeki gerilemeye rağmen Türk çelik sektörü, Avrupa’da birinci ve dünyada yedinci sırada yer alıyor. Yayan, yüksek kapasitenin ithalat nedeniyle kullanılamadığına ve bu sebeple ithalatın kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları belirtti:

“Çelik sektöründeki yapısal sorunlar diğer sanayi kollarını da etkileyecektir. Stratejik ve yapısal adımların atılması, sektörün ve ülke ekonomisinin genel rekabet gücünü belirleyecektir. Dampingli ithalata karşı önlemler alınması ve ihracat pazarlarının canlandırılması için Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesi gerekmektedir.”

Related Posts

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Almanya’da enflasyon sürprizi: Haziranda beklentinin altında kaldı

Almanya’da enflasyon oranı beklentilerin altında kaldı. Aylık fiyat değişimleri sabit kalırken, bazı kalemlerde dikkat çeken düşüşler yaşandı. Ekonomideki bu gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından önem taşıyor.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

İspanya cari fazlası tırmanışını sürdürüyor

İspanya ekonomisi, 2025 Nisan’ında cari fazla rakamlarında dikkat çekici bir artış gösterse de, yılın ilk dört aylık toplamında önceki yıla göre önemli bir daralma yaşadı. Bu durum, ülkenin dış ticaret dinamiklerindeki karmaşık tabloyu gözler önüne …

Enflasyon iki dilim ekmeğin arasında! 53 liraydı şimdi 429 lira

İktidar, ekonomik kriz olmadığını savunarak artan fiyatlara mazot hesabıyla açıklama getirmeye çalışsa da yurttaşlar hayat pahalılığını derinden hissediyor. Gıda, barınma ve faturalarla baş etmek zorlaşırken, maaşlar yerinde sayıyor. Artan fiyatlara …

DİSK-AR verileri yayımladı: İşsizlikte son 11 yılın en kötü ikinci dönemi!

DİSK-AR’ın yayımladığı yeni rapor, geniş tanımlı işsizliğin vahim seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verileriyle arasındaki büyük fark dikkat çekti.