Zirai don felaketinde çiftçiye rekor tazminat ödenecek

Tarım Bakanlığı, Zirai Don Felaketinin Zararlarını Gidermek İçin Harekete Geçti

Türkiye tarihinin en büyük ‘zirai don felaketi’ olarak adlandırılan afetin yaralarını iyileştirmek amacıyla 34 farklı ilde önemli adımlar atıldı. Bu felaket sonucunda 16 farklı meyve türü zarar gördü. Tarım Bakanlığı ekipleri, felaketin boyutlarını belirlemek adına sahada titiz bir çalışma yürütüyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, zararın nihai boyutu hakkında net bilgilerin 1 ay içerisinde ortaya çıkması bekleniyor. Bugüne kadar elde edilen verilere göre, kayısı üretiminde yüzde 90’a varan, üzüm ve fındık üretiminde ise yüzde 50’nin üzerinde kayıp yaşandığı öngörülüyor.

Sigorta Poliçeleri ile Zararlar Karşılanacak

Zirai don felaketi, 1 Şubat – 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen olaylar kapsamında değerlendirildi. Tarım sigortası yaptıran üreticilere, sigorta poliçeleri kapsamında zararlarını karşılayacak ödemeler yapılacak. TARSİM ekipleri, hasar tespitleri ve ekspertiz raporları konusunda hızla harekete geçerek, zarar ödemelerini gerçekleştirecek. Sigorta yaptıran çiftçiler, yaşadıkları zarar oranı doğrultusunda tazminat alabilecekler. TARSİM verilerine göre, sigorta kapsamında olan ürünlerde zarar oranı şu şekilde belirlendi: üzümde yüzde 54, kayısıda yüzde 28, fındıkta yüzde 22 ve elma üretiminde yüzde 25.

Çiftçilere Destek Olunacak

Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerin de bu süreçte yalnız bırakılmayacağı belirtildi. Don paket sigortası yaptırmamış ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere zarar gören mahsullerinin karşılanması adına destek verilecek. Bu üreticilerin bu dönemde yaptıkları harcamalar, don hasar oranları dikkate alınarak hesaplanacak ve belirli bir miktar destek olarak kendilerine ödenecek. Örneğin, bir çiftçi 1.000 TL harcama yaptıysa ve yaşadığı zarar yüzde 100 ise, Tarım Bakanlığı tarafından yapılan 1.000 TL’lik ödeme tamamlanacak. Eğer zarar oranı yüzde 50 ise, çiftçiye 1.000 TL’lik harcamasının yarısı, yani 500 TL devlet tarafından karşılanacak.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Çelik ürünleri ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolar oldu.

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Almanya’da enflasyon sürprizi: Haziranda beklentinin altında kaldı

Almanya’da enflasyon oranı beklentilerin altında kaldı. Aylık fiyat değişimleri sabit kalırken, bazı kalemlerde dikkat çeken düşüşler yaşandı. Ekonomideki bu gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından önem taşıyor.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

İspanya cari fazlası tırmanışını sürdürüyor

İspanya ekonomisi, 2025 Nisan’ında cari fazla rakamlarında dikkat çekici bir artış gösterse de, yılın ilk dört aylık toplamında önceki yıla göre önemli bir daralma yaşadı. Bu durum, ülkenin dış ticaret dinamiklerindeki karmaşık tabloyu gözler önüne …

Enflasyon iki dilim ekmeğin arasında! 53 liraydı şimdi 429 lira

İktidar, ekonomik kriz olmadığını savunarak artan fiyatlara mazot hesabıyla açıklama getirmeye çalışsa da yurttaşlar hayat pahalılığını derinden hissediyor. Gıda, barınma ve faturalarla baş etmek zorlaşırken, maaşlar yerinde sayıyor. Artan fiyatlara …